27 Nisan 2012 Cuma

Dünya da şişmanlıyor

(Cografya)  Sadece dünyalılar değil, üzerinde yaşadıkları yerküre de "şişmanlıyor".

Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, uydu görüntüleri, su kütlelerinin yer  değiştirmesi nedeniyle Dünya’nın "göbeklendiğini" ortaya koydu.

Kendi ekseninde dönmesinin de etkisiyle kutup bölgelerinde biraz "basık" olan yerkürenin, Grönland ve Antartika’da ki buzulların erimesi nedeniyle ekvator  bölgesinde giderek kalınlaştığı belirtildi.

Araştırmaya katılan uzay mühendisi Steve Nerem, 22 bin yıl öncesine kadar kuzey kutbunun kilometrelerce uzanan buzlarla kaplı olduğunu belirtti. Kütlesi sudan daha ağır olan buzun erimesinin ardından altındaki yerkabuğunun biraz dolgunlaştığını ifade eden Nerem, bu nedenle dünyanın giderek yuvarlaklaştığını kaydetti.

Buzulların erimesiyle kutuplardaki baskının azalması ve bu sayede Dünya’nın orta bölümünde "zayıflaması" bekleniyordu. Aslında bilimadamları yıllarca yerkürenin orta bölümünde "inceldiğini" gözlemledi. Ancak 1990’lardan itibaren Dünya orta bölümünde "şişmanlamaya" başladı; tıpkı alt ve üst taraftan bastırılan bir top gibi.

Bu değişikliğin nedeni ise buzulların erimesiyle oluşan su kütlelerinin Dünya’nın dönüşüyle birlikte ekvator bölgesine itilmesi. Ekvator civarındaki su seviyesinin yükselmesiyle de yerkürenin "beli" kalınlaşıyor.

Grönland ve Antarktika’daki buzulların erimesi sonucu yılda 382 ton buz kütlesi yok oluyor. Oluşan suyun büyük miktarı ekvatora doğru çekiliyor. Böylece her on yılda bir bu bölge 70 santimetre kalınlaşıyor.

14 yorum:

Makalenin başlığını görünce gülümseyerek okumaya başladım fakat makalenin tamamını okuyunca buzulların eridiği gerçeği içimi ürpertiyor. Çok mu geç oldu bilmiyorum ama bazı şeylerin geri kazanılabileceğine inanıyorum. Yine biz insanların tamamen sıkışmadan önlem almayacağı kesin.

Makale başlığı çok komik keşke içerikde öyle olsa. Küresel ısınma git gide kötüleşiyor tabi dünya hala geri kazanılabilir fakat insanlarımız hiç bir şeyi zamanında yapmazlar hep ertelerler. Umarım insanlar bu konuda bilinçlenir ve dünyamız yaşanmayacak hale gelmeden gerekli önlemler alınır...

küresel ısınmayı güzel bir şekilde somutlaştırmış bu yazı:)

rejime girmesi lazım hızla:)

dünyayı da kendimize benzetiyoruz:)

güzel bir yazı olmuş:)

bilgilendirici ve aynı zamanda dikkat çekici bir yazı olmuş.

ne kadar şişmanlayacak??

eskiden ne güzeldi dünya,düz bir tepsiydi,şimdiyse gittikçe şişmanlıyor:)

dünyanın da bir diyet uygulaması gerekecek...

dünyayıda kendimize benzettik sonunda gerçekten..

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More