28 Nisan 2012 Cumartesi

Canlıların Dağılışını Etkileyen Coğrafi Faktörler-Biyolojik Faktörler

Diğer Canlıların Etkisi

( Cografya) Canlılar yaşam alanlarında birbirlerini doğrudan etkileyen unsurlardır. Canlıların yaşaması, üremesi, yayılması birbirleri ile olan ilişkilerine bağlıdır. Örneğin; çiçekli bitkilerin üremesi için en başta arılara ve diğer böceklere  ihtiyacı vardır. Aslan yaşam alanı kalabalık geyik ve zebra sürülerinin varlığı ile ilişkilidir.Herhangi bir yaşam alanında eğer bir canlı türü varsa mutlaka orada diğer canlı türlerinin de fertleri yer almaktadır. Bu bakımdan dünyada diğer canlılardan bağımsız yaşayan bir canlı türünden bahsedilemez.

İnsan

Yeryüzünün günümüzdeki başat aktörü insanoğludur.İnsanoğlu canlı çeşitliliği üzerinde olumlu ve olumsuz etkilerde bulunabilmektedir. Örneğin Kuzey Amerika kıtasının keşfi ile buradaki kimi canlı türleri dünyanın diğer kıtalarına yayılmıştır (tütün, patates, vb).Bu kıtada olmayan bazı canlı türleri de keşiflerle birlikte kıtaya gelmiştir (At, eşek, üzüm vs.). Bunlar insanın olumlu etkileri gibi gözükse de olumsuz etkilerinin  faturası daha ağır olmuştur. Kuzey Amerika’ya ait olmayan hastalıkların bu kıtaya insan ve hayvanlarca getirilmesi sonucunda öncelikle milyonlarca yerli insan  ve bunun çok daha fazlası kadar hayvan ortadan kalkmıştır.

İnsanın canlılar üzerindeki bir diğer etkisi ise yayılım alanını genişlettikçe diğer canlılara yaşayacak alan bırakmamasıdır. Genişleyen insan yaşam alanı, kentsel  yerleşmeler ve sanayi tesislerinin yanı sıra           yüzmilyonlarca hektar arazinin tarımsal üretime açılması diğer canlılar için bir felakete dönüşmüştür.

1 yorum:

bilgilendirici bir yazı..

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More